maanantai 21. joulukuuta 2015

Raskasta joulua!

Ei liene yllätys, että tässä torpassa raikaa joulumusiikki lähinnä vain raskaana versiona. Sen jälkeen, kun ensimmäinen Raskasta joulua -levy tuli ulos, ovat ns. perinteiset joululaulut kuulostaneet vähintäänkin valjuilta. Onkohan se jotain iskelmä- ja popmuusikoiden kateudesta johtuvaa painostusta radiokanavia kohtaan vai mitä, mutta noita raskaita versioita ei radiossa juurikaan soiteta. Tässä eräänä päivänä kuitenkin tapahtui pieni yllätys, kun Radio Suomelta tulikin yksi Raskasta joulua -kappale akustisena versiona. Jotenkin nuo hevilaulajat vaan osaavat tuon laulamisen jalon taidon muita paremmin tässäkin tapauksessa. Volyymi, taito ja tunne välittyvät kyllä upeasti kuulijalle eikä kylmiltä väreiltä voinut välttyä autossa matkaa tehdessä.

Jos ei ole suuri raskaamman musiikin fani, kannattaa huomata, että tänä vuonna tuli ulos myös siis samojen tyyppien joululevy akustisena versiona. Itse tuon ehdin youtubesta kertaalleen kuunnella, ennen kuin suurin osa levyn biiseistä sieltä hävisi, ja on sanottava, että omaan korvaan ainakin kuulosti erittäin hyvältä. Uskoisin, että myös perinteisempien joululaulujen ystävät pääsevät nyt helpommin sisään näiden muusikoiden upeaan tulkintaan ja huomaavat, että eihän niitä tasaisen paksuja jollotuksia jaksa enää tuon jälkeen kuunnellakaan.

Huomasin myös, että jouluaattona tulee Neloselta Raskasta joulua special -lähetys, jossa soitetaan ymmärtääkseni juuri näitä uusia akustisia versioita. Tuota taidan odottaa tänä jouluna jopa enemmän kuin sitä Korvatunturilta saapuvaa turapartaa. Olen nimittäin huomannut, että mitä vanhemmaksi sitä tulee, sitä vähemmän ne lahjat enää on joulun keskiössä, jos ne nyt on ikinään sitä ollutkaan. Tai se antamisen ilo on kyllä vieläkin jäljellä, mutta omista lahjoista ei ole kyllä niin väliä, varsinkaan jos nyt ei satu olemaan mitään tiettyä lahjatoivetta, mitä todella tarvitsisi.

Mitä itse joulumusiikkiin tulee, yleensä mitä tunteellisempi kappale sitä parempi. Varmaan lapsuudesta saakka se ykköskappale on ollut Varpunen jouluaamuna, kuten varmaan monella muullakin. Hyviä kappaleita on toki paljonkin, kuten perinteinen Sylvian joululaulu ja - uskomatonta mutta totta - ruotsalainen Himlen i min famn. Parhaat vedot näissäkin tapauksissa menee Raskasta joulua -versioille. Uusista joululauluista on pakko mainita vielä Mielenrauhaa -kappale, joka löytyy ainakin Jarkko Aholan joululevyltä sekä ainakin yhdeltä Raskasta joulua -levyltä. Tuostakin biisistä huomasi jo heti ensimmäisellä kuuntelukerralla, että siinä on ainesta ihan kestohitiksi asti, eikä olisi ihme, jos kevyen musiikin puolelta joku yrittäisi tehdä siitä omaa versiota. Toisaalta, kannattaneeko edes yrittää, kun tietää, että Jarkko Ahola laulaa suohon jokaisen oppipojan tai -tytön.

No siinäpä olikin jo kuunneltavaa jouluksi. Tähän päätteeksi laitan tulille vielä sen oman suosikin, eli Varpunen jouluaamuna Marco Hietalan laulamana vuodelta 2004.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti